2008. november 1., szombat

The Sims 2 EgyetemA Sims 2 játék első kiegészítője az Egyetem volt, pontosabban először még csak University néven angolul jelent meg. Mint ahogy az alapjátékot is csak később adták ki magyar nyelven, nem volt ez másképp az első kiegészítővel sem.
Angolul 2005. március 1-én adták ki, míg magyarul csak áprilisban került a polcokra.
Ugyanis 2005. márciusától vette át az EA magyarországi képviselete is a The Sims 2 játékok terjesztését, így innentől kezdve lehetett már magyarul is telepíteni és játszani a játékot és kiegészítőit. Tehát a Sims 2 multi-nyelvű játék lett, így a legtöbb ország, amely leszerződött, a saját anyanyelvén telepíthette ezentúl a játékot.

Az Egyetem kiegészítő sok újdonságot tartalmaz, mint egy új város, az Egyetem városrész, ami 3 különböző egyetemet, illetve főiskolát rejt, egy új életkor szakasz, a fiatal felnőtt, a kollégiumi és klub élet, Görögbetűs házba és Titkos társaságba való bekerülés, az ösztöndíjszerzés lehetősége, zenélési lehetőségek, befolyásolás pontok szerzése, új rádióadók és új szórakoztató és elektronikus tárgyak.

Számszerűsítve több, mint 125 tárgy jelent meg ezzel a kiegészítővel, mint a biliárdasztal, hangszerek, tábortűz, buborékfújó (ami az amerikai egyetemi élet elmaradhatatlan füvezési szokását leplezi), MP3 lejátszó, kondi felszerelés, mint a kedvencem, a futópad és a leghasznosabb a mobiltelefon.
Egy új város, az Egyetem város, ahonnan további 3 hely közül választhatunk, Sim Állami Egyetem, Le Tour Akadémia, La Fiesta Technikum.
17 új interakció, mint párnacsata, lazulás a földön henyélve, közös tanulás, alkudozás a halállal, hekizés, befolyásolás, megtréfálás, illetve mások szórakoztatása például improvizálással.
Diplomaszerzés után megjelenik 4 új karrier lehetőség is, ezek a Művész, Természetkutató, Paranormális és Szórakoztatóipar.
A hozzájuk tartozó új karrier jutalmak pedig az Antik fényképezőgép, a Tehénnövény, Feltámaszt-o-mata és a Plasztikai sebészgép.
11 szakirány közül választhatnak a diákok és 14 ösztöndíjat vezettek be, amiket egyetem előtt, még tiniként lehet megpályázni telefon vagy számítógép segítségével.
Életcél jutalom bővült a pénzhamisító masinával, ami a titkos társaságokban eleve megtalálható.
Új karakterek is megjelentek, mint a konyhásnéni, aki a kollégiumban főz a diákokra, a jó és gonosz kabalafigurák, pom-pom lányok, meztelenül rohangáló simek, az edző, aki testedzésre buzdít, ha a sim meghízott, titkos társaság tagjai.
Legnagyobb sajnálatomra The Sims 2 kiegészítőinél is bevezették a nem valós karakterek megjelenítését. Ebben a kiegészítőben ez a zombi létrehozásának lehetősége.

Ezt a kiegészítőt én nagyon szeretem, de majd úgyis kiteszem a Lorea TOP 8 kiegészítőt, amiben sorban leírom a kedvenceimet.

De ez most az Egyetemről szól.:)Ösztöndíj:
14 féle ösztöndíjat lehet tiniként elnyerni az egyetem előtt.
Tiniként ha jól tanul a simünk, vagyis 5-ös az átlaga, akkor tanulmányi ösztöndíjat kap, amelynek értéke 1,000 Simoleon.
Ha valamilyen jártasságban jeleskedik, vagyis legalább 8 pontot megszerez valamelyik jártasságból, annak megfelelő ösztöndíjra tehet szert. Értelemszerűen mivel 7 jártasság létezik (Főzés, Műszaki, Kreativitás..), így 7 ösztöndíjat lehet ezzel megszerezni, ezek értéke darabonként §750.
Ha a tini dolgozik iskola mellett és elérte a tini karrier csúcsát, vagyis a karrier 3. szintjét, ezért is jár ösztöndíj, mégpedig §750 értékben.
Ha a tinit már rabolták el földönkívüliek (nagy távcső segítségével), akkor kárpótlásul kap §1,500 értékű ösztöndíjat.
Szintén §1,500 értékű ösztöndíj jár az árva simeknek, illetve azoknak is, akik zombikká váltak (a Feltámaszt-o-mata segítségével).
Ezenkívül 2 rejtett képességre a tánctudásra és biliárd tudásra kaphat ösztöndíjat, melyek egyenként §1,000 értékűek. Erre úgy lehet szert tenni, hogy minél többet játsszon biliárddal, illetve először tanuljon meg jól táncolni egyedül magnó segítségével, ha már nem csetlik botlik, akkor valakivel együtt táncoljon sokat. Azt hogy egy sim milyen ösztöndíjra érdemes, azt többször is leellenőrizhetjük mielőtt egyetemre küldjük, úgyhogy végül szép kis summával térhet az Egyetemvárosba.
Telefonra kattintva ugyanis megjelenik a Főiskola opció, ezen belül 3 menüpont van: Egyetemre megy, Ösztöndíj megpályázása, Eddig elnyert ösztöndíjak megtekintése.
Értelemszerűen az Ösztöndíj megpályázását kell választanunk, ilyenkor vagy ad ösztöndíjat/díjakat vagy kiírja, hogy még nem vagyunk alkalmasak rá. Ilyenkor addig folytathatjuk a képesség megszerzését, amíg meg nem kapjuk az ösztöndíjat.
Az elnyert ösztöndíjak megtekintése arra jó, hogy összegzi a megkapott ösztöndíjakat és látjuk, hogy összesen mennyi pénzzel térhet simünk az egyetemre.
Ha mindet megszerzi, akkor összesen §13,500 tehet szert. De azért nem erre kell törekedni.:)
Hiszen akkor egy árva, zombi tiniről beszélünk, akit elraboltak az UFO-k, minden jártasságban minimum 8 pontot elért, emellett kitűnő tanuló, tini karrierje csúcsán áll és zseniálisan táncol és biliárdozik. Ez azért elég ritka.:)
Az én simjeim olyan 3,000-6,000 közötti simoleonnal szoktak egyetemre menni és jól elvannak belőle.:)
Mellesleg zenéléssel, kantinos munkával, csapos vagy DJ munkával, Freestyle-ozással kereshet még pénzt, de amúgyis kap minden szemeszter végén, ha szép átlaggal végzett, vagyis ha felkerül a Dékán listájára, ami a Tudás életcélú simeknél sokszor vágyként is megjelenik.

Fiatal felnőtt kor:
Eddig ha tini korba lépett a simünk, utána rögtön a felnőtt kor és a munka következett. Ezt a gondolatmenetet bontotta meg ez a kiegészítő, miszerint tinikor és felnőtt kor között lehet egy fiatal felnőtt kor is.
Fontos azt megjegyezni, hogy ez a kor csak akkor jelenik meg a simünknél, ha egyetemre vagy főiskolára küldjük. Amelyik sim úgy dönt, hogy rögtön munkába áll, vagyis hagyjuk felnőni tiniből felnőtté, az a sim nem mehet már egyetemre és így kimarad nála a fiatal felnőtt korcsoport is.
Amelyik simet viszont szeretnénk egyetemre küldeni, azt megtehetjük telefon vagy számítógép segítségével, az Egyetemre megy opcióval. Ekkor tini simünkért jön egy taxi és elviszi, ezután a kiválasztott egytem vagy főiskola sim tárolójába találjuk meg.
Innentől beköltöztethejük magánlakásba vagy kollégiumba. Ekkor simünket elkíséri egyik szülője, aki kétségbeesve hagyja ott gyermekét, aki ekkor felnő és eléri a fiatal felnőtt kort. Ezután magára marad, ha kollégiumban él, akkor ki kell választani a számára egy szobát, az ajtóra kattintva a Szoba elfoglalása opcióval.
Innentől pedig megkezdődik a szabad élet, amit simünk úgy tölt el, ahogy neki tetszik!
Vagy szorgalmasan tanul, vagy befolyásol másokat, hogy helyette végezzék el a nehezét, vagy kikezd a tanáraival, ami szintén növeli az iskolai teljesítményt.

Befolyás, avagy az Egyetem Nagymenője:
A befolyás megjelenése szintén ennek a kiegészítőnek az újítása. Bonyolultan hangzik, pedig rém egyszerű.
Lett egy új mutató a panelen, ami a sim másokra gyakorolt hatását mutatja. Vagyis minél nagyobb befolyással rendelkezik, annál több mindenre vehet rá másokat. Akárcsak a való életben.:)
A befolyás mértéke a barátok számától függ, ezért érdemes sok barátot szerezni, amire a kollégium nagyonis alkalmas. 5 szint létezik, ezekhez megnevezés is tartozik.
Ha simednek 0 barátja van, akkor Kisstílű észosztó, ha legalább 1, akkor már Mezei Hízelkedő, ha legalább 3, akkor Nyájas irányító, ha legalább 6, akkor Kemény vezéregyéniség és ha legalább 12 barátra tesz szert, akkor válik belőle Mester Manipulátor. Ha ezt a szintet egyetemistaként éri el, akkor válik belőle az Egyetem Nagymenője, amiről emléket is kap.
A befolyással pontokra is szert teszünk, amiket fel lehet használni mások befolyásolására. Így apróbb cselekedettől kezdve, mint például valakivel játsszon, flörtöljön, de számunkra hasznosabb dolgokra is rávehetjük kollégiumi vagy lakótársunkat, mint a kollégium kitakarítására, vagy a napi házi feladatunk, illetve a félévzáró dolgozatunk megírására.

Órai teljesítmény és a próbaidő:
Mint ahogy a való életben, ha simünk nem éri el a megfelelő átlagot megbukik, így próbaidőre kerül. Ez a rossz emlék sokáig kísértheti, úgyhogy érdemesebb ezt elkerülni.
Simünk panelján szerepel egy Órai teljesítmény mutató és azon egy fehér csík. A tudást órákra járással, félévzáró dolgozatok megírásával és házi feladat írással növelhetjük. Ez növeli a csíkot az Órai teljesítmény mutatóban. Amikor elérkezik a félévzáró vizsga ideje, ami követhető a Szemeszter időmérőn és a simünk tudása a fehér csík alatt van, bizony megbukik. Tehát a cél, hogy a fehér csík főlé kerüljön a tudása.
Az Órai teljesítmény 3 részre osztódik, a cél, hogy egy egység legyen, ehhez pedig jártasságokat kell szerezni. Minden simnek megjelöli, hogy melyik jártasságból hány pontot kell elérnie. Ha a mutató már nem 3 egység hanem egy, akkor akár a jártasság fejlesztésével nem is kell tovább foglalkozni.
Ha a Dékán listájára akarunk felkerülni, ami plusz ösztöndíjjal jár akkor a mutató tetejéig kell megtöltenünk a tudásunkkal, hogy jelesre vizsgázzunk.
Ha vizsga előtt állunk és még nem értük el a megfelelő szintet és éppen óránk sem lesz, ami növelhetné a mutatót, akkor a simre kattintva a Főiskola menün belül mindig ott van a Házi feladat elkészítése. Ebből annyit készítünk el, amennyit csak akarunk, minden egyes feldattal nő a mutató, úgyhogy utolsó pillanatokban még így javíthatjuk esélyeinket. Fontos az is, hogy minden félévzáró vizsga előtt meg legyen írva a félévi záródolgozat, amit számítógépen tudunk megírni. Ha mindez meg van, akkor a siker elmaradhatatlan.

Szakirány választás és az egyetemi évek:
11 szakirány közül választhatnak a diákok, ezek a Pszichológia, Történelem, Fizika, Irodalom, Politológia, Matematika, Közgazdaságtan, Biológia, Filozófia és Színművészet.
Mindegyik szakirányhoz más jártasság megszerzése szükséges és megszerzésükkel más fajta állásokra ad nagyobb esélyt.
Először minden sim a Meghatározhatatlan nevű szakirányt kapja, amit a második év, vagyis a negyedik szemeszter végig megváltoztathat telefon segítségével. Ha nem teszi meg, akkor automatikusan Filozófia szakirányt kapja a második év végén.
Előnyök is járnak az egyetemi évekkel.
Az első év teljesítése után eggyel bővül a sim vágyainak lehetősége vagyis az addigi 4 helyett 5 lesz ezentúl.
A második év végén megváltoztathatja életcélját, a harmadik év végén már 2 vágyat tud lelakatolni, az eddigi egy helyett.
Az utolsó év végén pedig már 6 vágya lesz.
Ha a sim befejezi az egyetemet, vagyis lediplomázik sikeresen, akkor az élkor panelen egy új korcsoport ábra jelenik meg felette egy csillaggal.
Azoknak a simeknek, akik idő előtt abbahagyják az egyetemet vagy kibuknak, számukra egy áthúzott korcsoport ábra jelenik meg.

Kollégium és a Görögbetűs házak:
Mikor beköltöztetjük tini simünket az Egyetemvárosba, választhatunk neki sima lakást, vagy kollégiumot. Én az utóbbit javaslom, hiszen az teljesen új a megszokott otthoni léthez képest. Ott szobát kell foglalni simednek, a többibe NJK-k, vagyis nem irányítható egyetemista simek költöznek, akikkel összebarátkozhatunk, együtt zenélhetünk, szerelembe eshetünk velük, vagy éppen megtréfálhatjuk őket, vagy befolyással bírunk rájuk.
A kollégium azért is előnyös, mert közös területek vannak, ahol a simek összegyűlhetnek, szórakozni, vagy lazítani, illetve a tanulószobában együtt készülhetnek a vizsgákra, meg lehet kérni a másikat, hogy végezzen veled kutatást, ez is növeli az átlagodat. A másik fontos előny a kantin, vagyis a konyhásnéni. Ugyanis a konyhásnéni folyamatosan főz és takarítja el a koszos tányérokat, így igazán könnyű az élet.:)
Miután vagy házba vagy kollégiumba költözteted a simed lehetőséged lesz akár Görögbetűs házba juttatni. Ez szintén egy amerikai dolog, hogy "menő" dolog, ha te például az Alpha-kappa ház tagja voltál..:)
Telefonra kattintva vagy alapíthatsz egy Görögbetűs házat vagy csatlakozhatsz egy már meglévőhöz. Kollégiumban csak a csatlakozás lesz elérhető, hiszen kollégiumból nem lehet Görögbetűs házat alakítani. Véleményem szerint egyszerűbb csatlakozni, de persze sajátot létrehozni is kihívás.
Ha kiválasztottad, hogy melyik házhoz akarsz csatlakozni, akkor eljönnek annak alapítótagjai. Ott össze-vissza rohangálnak, míg neked telik az időd. A meghatározott időn belül kell elcsípned mindegyik tagot és összebarátkozni velük, amit a játék egy panelen jelez, hogy éppen hol tartasz a barátkozással. A főtaggal szorosabb barátságot kell fűzni, míg a többivel kevésbé. Ha sikerül, akkor a végén bevesznek, elérhető lesz a ruhatáradban a tóga viselése, rendezhetsz innentől tóga bulikat és bármikor beköltözhetsz a Görögbetűs házba. De úgy is lehetsz tag, hogy a kollégiumban maradsz.
De nem kell aggódni, ha elsőre nem sikerül. Megjegyzed, hogy kik voltak azok és miután megismerted őket felhívhatod őket telefonon és így könnyen összebarátkozhatsz mindegyik taggal. Amelyiket nem ismered, azt simán nem tudod ugyebár felhívni, erre jó a telefonra kattintva a Főiskola menün belül az Egyetemi címjegyzék, ami által bárkit felhívhatsz, azokat is, akiket nem ismersz.
Görögbetűs ház előnye, hogy a szükségletek lassabban csökkenek, tóga partikat lehet szervezni, több sim sétál el a ház előtt, így több barátra lehet szert tenni, aludhatnak a földön, az Egyetemvárost időnként meglátogatják és ingyen pizzával vagy valamilyen bútorral térnek haza.

Titkos társaság:
Titkos társaság tagja is lehet a simed. Ez elérhető magánházból, kollégiumból és Görögbetűs házból is.
A Titkos társaság tagjai onnan felismerhetőek, hogy fekete egyenruhába járnak, amin egy lámafej díszeleg. 3 titkos társasági taggal kell összebarátkozni, hogy tag lehess.
Kollégiumba szinte mindig beköltözik egy vagy kettő, de a ház előtt is elmászkálnak. Ha sehogy sem jön össze 3 tag, akkor megint hasznos az Egyetemi címjegyzék, ami által összebarátkozhatsz párral.
Ha 3 titkos tag a barátod lett, akkor este 11-kor érkezik egy limuzin, a simed nem irányíthatóvá válik, tehát a beavatáson részt kell vennie. A beavatás abból áll, hogy "elrabolnak", vagyis az egyik tag kiszáll a limuzinból, megbilincseli a simedet és berakja a limuzinba. Elvisznek a városképben nem látható titkos telekre, majd kijönnek a házból üdvözölni téged. Ekkor taggá váltál.
A titkos telken vannak pénzhamisító gépek, számítógépek, könyvtár, konyha, egy egész lakályos ház.
A Titkos társaság előnyei, hogy számítógép segítségével módosíthatod a jegyeid, de csak óvatosan, mert minél hosszabb ideig csinálod, annál jobb lesz a jegy, de annál valószínűbb, hogy lebuksz, ilyenkor pedig kijönnek a rendőrök, elkobozzák a számítógépet és pénzbírságot szabnak ki. Jegymódosításnál a logikai pontok fontosak, kisebb a lebukás esélye, ha simed sok logikai ponttal rendelkezik.
Innentől kezdve bármikor elmehetsz a Titkos társasághoz a telefonra kattintva fuvarral. A tagok egymás között titkos kézfogást használhatnak.

Az egyetem befelyezésével, ami 4 év, vagyis 8 szemeszter még rendelkezésünkre áll 72 óra, amit az Egyetemvárosban tölthetünk el. Ezt használjuk ki okosan, ugyanis ide csak fiatal felnőttek, vagyis egyetemisták járhatnak, felnőtt korban már nem lehet visszatérni.
Lehet diplomaosztó bulit tartani, amit a 72 óra végefelé rendezzünk, ugyanis, amint vége a diplomaosztó bulinak, értünk jön a taxi és visszavisz minket abba a városba, ahonnan jöttünk. Ha nem rendezünk bulit, de letelik a 72 óra, akkor is ez történik. De ha valaki minél előbb menni akar, akkor nem kell a fennmaradó 3 napot kitöltenie, mivel a 4 év eltöltlse után lesz a telefonon egy olyan opció, hogy „Hazaköltözés". Arra kattintva máris elhagyhatjuk az Egyetemvárost.

Én személy szerint szeretem ezt a kiegészítőt, szerintem nagyon találó lett.

The Sims 2 Egyetem bemutató reklámja: