2008. november 26., szerda

The Sims 2 Éjszakák



A Sims 2 második kiegészítője az éjszakák, eredeti nyelven a Nightlife volt, amelyet 2005. szeptember 13-án adtak ki angolul és szeptember 16-án magyarul.
Akik Magyarországon megvették az alapjátékot vagy az első két kiegészítőt angolul, azok becserélhették ingyen magyar nyelvű lemezre ezidőben a márkaboltokban.
Ez a kiegészítő The Sim 1 játék House Party és Hot Date kiegészítőit tömörítette magába.

Az Éjszakák kiegészítő is rengeteg újdonságot vitt a játékba, mint például a személyiség kialakítása, a vonzódás és taszítódás megjelenése, a csillagjegyi különbségek, a düh érzékelése, egyedi úszómedencék kialakításának lehetősége, a parfüm, az autók és ezzel az autózás élménye, két új életcél, a Belváros, benne szórakozóhelyek, éttermek, bowling csarnokok és karaoke bárok és többek között a randizás lehetősége.

Több, mint 125 új tárgy jelent meg ezzel a kiegészítővel, mint a DJ pult, karaoke berendezés, táncgömb, elektronikus tánctér, pókerasztal, zenegép, fotófülke, bowling pálya és természetesen a kedvenc tárgyaim, az autók.
Az életcél jutalomtárgyak a CsiriBú CsereBáj Masinériával bővültek, amivel megváltoztathatjuk a sim életcélját, és azt mihez vonzódik és mitől taszítódik. De mindezt csak akkor, ha platina vagy arany életcélmutatóval használja a sim. Ha az alatt, akkor a változtatás kudarcba fullad és a sim Sajtos melegszendvics életcélt kap. Ez az egyik új életcél a játékban.
A másik életcél az nem hiba eredménye, hanem szabadon választható az eddigi 5 életcél mellé, amik a Tudás, Románc, Család, Hírnév és Pénz mellé érkezett, ez pedig a Kicsapongás életcél.
Új interakciók is érkeztek természetesen, mint az ölelkezés, ami a csók egy formája, erről a sim emléket is kap, a randira hívás, a vonzódás, vagy taszítódás, a parfümözés, a szépítkezés, a lassúzás, ezen belül a vállra hajtott fej, a csók, és a kéz lejjebb csúsztatása, fotózkodás automata fotófülkében, a karaoke éneklése, a meglepetés eljegyzés, asztalnál a pohárköszöntő, a falat elcsenése, az étel dobálás, leöntés itallal, a kéz simogatása, az etetés falattal és a puszi küldése, a sportbuli szervezése, új etyepetye lehetőségek az autóban és fotófülkében, a csoportos tánc, a csoportos összejövetel és kiruccanás lehetősége.
Új karakterek is megjelentek, mint a csapos, pincér, szakács, javasasszony, mixer, DJ, vendéglátó, a táskás néni, aki már a Sims 1-ben is szerepelt, a Nagy Vámpír, Díva és Mr. Big és az Éhenkórászok, akikről az NJK vagy NPC bejegyzésben már írtam.
Természetesen vagy természetellenesen inkább:), ebben a kiegészítőben is megjelennek a nem valós karakterek, ezek pedig a vámpírok.



Személyiség, vonzódás és taszítás:
A simeknek valódi személyiségük és ízlésük lett. Ezt kifejezik más simekkel, illetve a berendezési tárgyakkal szemben is. Megnézik őket és kinyilvánítják spontán is a véleményüket. Szerintem ez egy nagyon lényeges fejlődés a simek szempontjából.
Létrehoztak egy érzékeny pontok részt a simeknek, amiben beállíthatjuk, hogy milyen simekhez vonzódjanak és milyenektől taszítódjanak.
Vonzódási és taszítási pontok lehetnek:
Fekete, szőke, barna, vörös, ősz és egyedi haj, parfüm, rossz szag, arcszőrzet, smink, maszk, sapka, kövérség, edzettség, alkalmi ruha, fürdőruha, alsónemű és vámpírság.
Ezek a pontok a következő kiegészítőkkel még bővülnek.
Ezáltal sokkal összetettebbé váltak a simek és ízlésük. Innentől kezdve nem annyira mi döntjük el, hogy kit kinek választunk társául, hanem inkább ők maguk döntenek, pontosabban a beállításaik.:)
Tehát innentől kezdve az, hogy két sim mennyire vonzódik egymáshoz, vagy mennyire jön ki egymással, függ a személyiségjegyeiktől, az érzékeny pontjaiktól, az érdeklődési területeiktől, a kinézetüktől és a horoszkópuktól.
A vonzódásuk mértékét meg is mutatják. A simünkkel egy másik simre kattintani a Flört menüponton belül pedig a Stírölést választani. Ekkor megnézi a másik simet és jelzi mennyire tetszik neki.
Ha nagyon, akkor legyezgetni kezdi magát, a feje felett megjelenik a másik sim arcképe szivecskékkel és sóhajtozik.:) Ekkor a Kapcsolati panelon a másik arcképe mellett villámok jelennek meg. Egy villám a vonzódás, kettő az erős kapcsolat és három villám, ha egymásnak teremtették őket.
Természetesen ez, mint az életben is nem egyoldalú dolog. Lehet, hogy az egyik simnek a másik nagyon tetszik, de az taszítódik tőle. Akárcsak a valóságban.:)
Ha nem tetszik neki a másik sim, akkor a Kapcsolati panelen egy áthúzott villámjel szerepel, a sim feje felett pedig a másik sim arcképe áthúzva és öklendezni kezd.
A simek automatikusan is megnézik egymást és vagy vonzódásukat kimutatva legyezgetik magukat, vagy öklendezni kezdenek a másik láttán. Hát az utóbbi nem túl kedves reakció..:)

Csillagjegyek:
Külön pontot szántam a csillagjegyeknek, de csak azért, mert a készítők is valamiért nagy hangsúlyt fektettek rá.
Tehát mint már leírtam többek között a horoszkóptól is függ, hogy mennyire vonzódik egyik sim a másikhoz, illetve menyire vanak azonos hullámhosszon. Ezek közül a horoszkóp külön jelentőséget is kapott, így a készítők szerint ez alapján külön megállapítható, hogy az adott horoszkóppal rendelező sim melyik csillagjegyű simekhez vonzódik inkább és melyektől taszítódik:


Randik és kiruccanások:
Az összes Sims 2-es kiegészítő leírása után kiteszem a hozzájuk tartozó tippeket is, köztük lesz az Álomrandi című is, amiben bemutatom majd hogyan kell jól randizni.
Így a randihoz csak annyit teszek hozzá, hogy a Táskás néni, alias Mrs. Crumplebottom-ot jobb elkerülni, mert könnyen tönkreteheti a randit. Ugyanis a Táskás néni a romantikus csókokat, öleléseket, hiányos öltözetet nagyon rossz néven veszi és ilyenkor odamegy az ezeket elkövető simhez és elpüföli a táskájával.
A kiruccannáshoz lehet egy simet vagy egy egész csoportot meghívni. A telefonon új opcióként megjelenik a Csoportok rendezése, ahova simünk barátait, vagy kollégáit tehetjük, bármennyi csoportot létrehozhatunk. Ezután csak a Csoport hívását kell választani és máris egy egész sim banda megy kiruccanni.:)
Lehet egyesével is megkérni másokat, az illető simre kattintva a Kérje meg, hogy csatlakozzon az alkalmi csoporthoz opció választásával.
Ha étteremben a családot vagy egy szerelmes párt, vagy barátokat egy asztalhoz szeretnénk leültetni, akkor előbb a fent leírt módon alkalmi csoportot kell létrehozni velük és a recepciós egy asztalhoz ülteti le az egy csoporthoz tartozókat.
Ezenkívül mehetünk bowling pályára ahol a simek erőnlét pontot kaphatnak bowlingozással, de karaoke bárban is elüthetik az idejüket, ami a kreativitásukat növeli. Megörökíthetik a jó pillanatokat a fotófülkében, ahol meglehet másik simet kérni közös kép készítéséhez, ami lehet normál, mókás és romantikus kép, de ugyanúgy etyepetyézésre is be lehet hívni a kiszemelt simet.
Sok szórakozóhely áll még a simek rendelkezésére, ahol a patinásabb helyeken DJ szolgáltatja a zenét, de a simek is beállhatnak DJ-nek a DJ pultra kattintva vagy akár bárpultosnak a pultra kattintva és ezzel pénzt is kereshetnek. Kisebb helyeken, füstös bárokban karaoke gépek, póker asztal illetve bárput várja a szórakozni vágyó simeket.
De ha a Belváros szórakozóhelyei közül választunk, akkor vigyázni kell, mert esténként vámpírok is lehetnek az utcán és ha simünk jó viszonyba kerül a vámpírral, az megharapja és ő is vápírrá válik.

Kicsapongás életél:
A nevében szerepel az új életcél lényege, vagyis a kicsapongás. A kicsapongó simek szeretnek kártyázni, bowlingozni, közösségi területekre menni, zsonglőrködni, ugrálni a kananapén, játszani egy másik simmel és bármit, ami szórakoztatja őket. Nem nagyon érekli őket a tanulás és a munka.

Kicsit kocsi:
Az érzékeny pontok bevezetésén kívül másik telitalálat az autók bevezetése volt. Így simünk bármikor, bárhova mehet autóval. Ha kevés pénze van egy lerobbant kis ütött kopott tragaccsal, aminek kétszer jól be kell vágni az ajtaját, hogy csukódjon:), ha sok pénze, akkor pedig egy luxus sportkocsira is szert tehet simünk.
Az alap autók és áraik: The Smoogo Minima §950, The Smord P328 §2,250, The Landwhale by Heaveola §4,250, The Yomoshoto Evasion §6,250, Hunka 711 by Hwang Motors §11,950.
Majd később ingyen letölthető hivatalos autók is kerültek a játékben ezek a következők: The Ford Mustang GT , The Ford Focus, The Ford Fusion, The Ford Edge, The Ford Escape, and The Ford Escape Hybrid as well as Hot Rod Hauler Chop Socky Special. Magyarul a Ford beszállt támogatóként.

A düh:
A fentiek ellenpontjaként kell megemlítenem ezt az újítást, vagyis a düh megjelenését. Ki nem állhatom! Természetesen a saját játékomat szép számban letöltött hackekkel a saját szám íze szerint alakítottam, többek között a dühöt minimálisra állítottam, de egy kis leírás azoknak, akik ezt nem tették.
A simek innentől kezdve képesek dühösek lenni egymásra. Dühösek, ha megcsalták őket, ha összevesznek valakivel és az például megpofozza őket, vagyis teljesen jogosan dühösek.
Csakhogy a baj azzal van, hogy ez a düh nagyon lassan múlik el, ami még mindig elég életszerű, csakhogy közben a düh kifejezési formája borzasztóan idegesítő! A simek a dühüket úgy fejezik ki, hogy a másik háza elől ellopják az újságot, és felborítják a kukt, amire ugye jönnek a csótányok idővel. Közösségi területen pedig odamegy a dühös sim a másikhoz és elkezdi pofozni és verekedni vele. Közben pedig sokszor megáll és dühös képet vágva a feje felett a másik sim arcképe van és lángok, hiszen égő dühöt érez. A játszható karakterekkel még nem olyan nagy a baj, mert rendbehozható a dolog, újra meg kell barátkoztatni az öszeveszett feleket, hogy a düh elmúljon. A dühöt a Kapcsolati panelen láthatjuk, amelyik simre dühös, annak az arcképe vörös árnyalatú és ahogy múlik a düh, úgy csökken a vörösség.
Csakhogy ez a folyamat nagyon lassú, úgyhogy folyamatosan valaki borítgatja a kukáidat, meg lopkodja az újságodat. Ezeket a dolgokat olyan simek is megteszik, akiket akár nem is ismersz, csak a személyiségük mogorva.
Kitalálták az alkotók, hogy lehessen elnézést kérni. Ez jó lenne, ha jó lenne. De nem az. Szinte semmit sem ér. Persze erre is van hack, hogy érjen is valamit a bocsánatkérés.:) Bocsánatot kérni a másik simre kattintva lehet, a Kényeztetés opción belül a Bocsánatkérést választva.

Javasasszony:
A javasasszony az egyik új NJK vagy angolul NPC, vagyis nem játszható karakter. Őt telefonon lehet hívni, illetve a Belvárosban közösségi területek előtt mászkál.
Ha a javasasszonyt jól megfizetjük, simünkhöz igazán illő randipartnert választ neki és rögtön el is kezdődik a randi.
De tőle vásárolhatunk különböző bájitalokat is, mint a szerelmi bájitalt is, amitől szivecskék lesznek a simünk körül és majdnem ellenállhatatlanná válik, vagyis hamarabb elcsábíthatja a kiszemelt simet, vagy a vámpírságot megszüntető bájitalt, a Vamprocilin-D.
A későbbi kiegészítők megjelenésével pedig tőle vehetjük a vérfarkast, virágnövényt és boszorkányságot gyógyító bájitalokat is.


The Sims 2 Éjszakák bemutató reklámjai: