2008. szeptember 15., hétfő

The Sims 2


The Sims 2 2004. szeptember 14-én jelent meg, először ez is még csak angol nyelven, mint az első rész. Többnyelvű verziója, ami már a magyar nyelvet is tartalmazta 2005. március 18-án került ki a polcokra.
Hihetetlen sikere lett a sims sorozat második tagjának, a The Sims 2 játékból már az első tíz nap alatt több mint egymillió példány fogyott el. Ezzel a teljesítményével az EA huszonhat éves történetének legjobban induló játéka lett, bár ez nem is akkora meglepetés, ha az előző rész hihetetlen sikerére és a folytatásba belekerült rengeteg újításra gondolunk.

Rengeteg dologban különbözik a Sims 2 az első résztől, szinte felsorolni is képtelenség, ezért csak a leglényegesebb különbségeket emelném ki.
Megjelent a játékban a korcsoport váltás, hat korcsoportot hoztak létre, így egész életükben végigkísérhetjük simünket. Láthatjuk a születésüket, tipegőként első lépéseiket, majd kisgyerekként játszadoznak tovább, de megismerik az iskolai kötelezettségeket is, tiniként lazulhatnak, majd felnőnek és kész személyiséggel rendelkeznek, családot alapíthatnak, idős korukban pedig nyugdíjba vonulhatnak és bizony végső búcsút is vehetünk tőlük.
Újdonság még, hogy a simek egyedi DNS-sel rendelkeznek, mely szerepet kap leszármazottaik tulajdonságainál is, az újszülött mindkét szülő külső és belső adottságait örökli a valóságban zajló metodika szerint.
Ezenkívül egy új 3D-s grafikus motort kapott a játék, így a környezet, a simek és a tárgyak is sokkal életszerűbbek lettek, össze sem hasonlítható az első rész grafikai megjelenésével.
Lehetőségünk lett arra is a játék során, hogy megtervezzük a saját simünket, így gondoskodva arról, hogy a követelményeinknek megfeleljen. Itt beállíthatjuk korát, bőrszínét, testalkatát, horoszkópját, tulajdonságait és ruházkodását is.
Sokkal jobban részletezték az érzelmi kifejezéseket is, tettekben, mozgásban és kifejezéseikben egyaránt. A simeknek lett véleménye a dolgokról, saját ízlésük lett, arckifejezésekkel reagálnak a dolgokra, mozgásuk természetesebb, dinamikusabb lett. Képesek különböző családtagjaik között különbséget tenni, máshogy reagálnak barátaik és ellenségeik közeledésére.
Tehát összességében emberibbé és valósághűbbé tették a simeket és ezáltal a játékot is.

A játék 3 várost tartalmaz: Szépkellemes (Pleasentview), Odaát (Strangetown) és Veronaváros (Veronaville).
Mivel az alapjátékom angol, hiszen még akkor szereztem meg, amikor meg sem jelent magyarul, így ez a három város nálam a mai napig angolul szerepel és nem is szeretném átírni magyarra, mert annyira megszoktam így.:)
Strangetown-al és Veronaville-el összesen ha játszottam fél órát az eltelt évek alatt.
Az előbbi központjában az UFO-k állnak, az utóbbi pedig Rómeó és Júlia történetének feldolgozása sim módra.
Nálam Pleasentview az abszolút kedvenc. Ez a város tartalmazza a Sims 1-ből is ismert családokat és a rejtélyt, ami Bella Goth eltűnése köré koncentrálódik.

Ahogy említettem, azt a szokást, hogy természetfeletti lények jelennek meg az alap játékokban és a kiegészítőkben, The Sims 2-be is átvitték.
Így az alapjátékban a pszichiáteren kívül új karakterként megjelenik még a halál, a szociális nyuszi és a beborzó technikus.
Pszichiáter akkor jön simünkhöz, ha a vágyai sorra nem teljesülnek, vagy éppen félelmei válnak valóra és ettől életszint mutatója leesik és teljesen kétségbeesik.
A halál eljövetele egyértelmű:), ha meghal a sim, legyen az ok öregség, fulladás, égés, áramütés, éhezés, ijedtség, műhold, jégeső vagy akár valamilyen betegség.
Szociális nyúl akkor jön, ha simünk társasági szükséglete teljesen lecsökken.
Beborzó technikus pedig az az UFO, akit nem látunk, de ő termékenyíti meg a csillaglesés közben elrabolt férfi simeket. Ilyenkor születnek UFO gyerekek.



The Sims 2 alapcsaládjai és történetük:

Broke család, benne nagy kedvencem Brandi Broke, aki férje titokzatos halála után egyedül maradt tinédzser korú, csavargó Dustin fiával és a kis tipegő Beau-val.
Ha picit játszunk a családdal hamar észrevesszük, hogy emellett Brandi ismét terhes, tehát férje a halála előtt még egyszer teherbe ejtette, így a nagyon szűkös anyagi helyzet és lerobbant lakás mellett már három gyereket kell ellátnia.
Nagyon szeretem ezt a családot, igazán jólelkű és egyszerű simek és kész kihívás hogy minden csalás nélkül rendes kerékvágásba tereljük az életüket.:)

Lothario család egy tagból áll, aki számomra minden idők kedvenc sime, ő nem más, mint Don Lothario.:)
Don a város Casanovája, Bella Goth-nak is csapta a szelet, Bellát nála látták utoljára, eltűnése előtt. Szereti Nina Caliente-t, de azért annak testvérével Dinával is eljátszadozik időnként, mindeközben Cassandra Goth vőlegénye.
Don-t választottam rögtön, ahogy elkezdtem játszani a Sims 2-vel. Ennek az lett az eredménye, hogy meg is halt. Mármint nem ártottam neki én semmit:), csak egyszerűen folyamatosan vele játszottam, telt az idő, megöregedett és platina (a legjobb) életszintet elérve meghalt.
Nagyon sajnáltam, főleg utólag, hiszen akkor még nem tudtam, hogy fiatalon tarthattam volna akár örökre is, ugyanis vissza lehet őket fiatalítani a játék egyik tárgyával, de akár csalással is. Így bizony Don elment.:(
Letöltöttem egy újat a játékba, ugyanúgy néz ki, beállítottam mindent úgy rajta, mint az eredetin, de hát nem ugyanaz így már. Annak ellenére még mindig ő az egyik kedvencem, Pleasentview-ban pedig Brandivel együtt ők ketten a favoritok.:)

Caliente család egy ikerpárból áll Dina és Nina Caliente-ből. Nagyapjukat elrabolták az idegenek, ebből a kalandból született meg az apjuk, így ők negyed részben UFO-k.
Dina számító természetéhez illően hozzáment a gazdag, de legalább öreg Michael Bachelor-hoz, Bella Goth bátyjához, aki halála előtt kihagyta végrendeletéből Dinát, mert rajtakapta, hogy megcsalta őt Don-al. Így Dina egyedül és szegényen maradt, de persze ezt nem hagyta sokáig ennyiben.
Elhatározzák, hogy elcsábítják a város egyedül maradt gazdag öregét, Mortimer Goth-ot, aki Bella eltűnése óta magányosan él gyerekeivel. Nina tényleg vonzódik Mortimerhez, még Dina szándékai ismeretesek.
Közben mindketten oda vannak Don-ért, Nina Don a szeretője, Dina viszont mostmár Mortimer Goth.. pénzébe szeremes.:)

Pleasant család, ahol Mary-Sue és Daniel éppen válófélben vannak Daniel hűtlenkedései miatt. Don halála után már nagyon képben voltam a játékkal kapcsolatban és Danielt akár megmenthettem volna a haláltól, de ő volt az egyetlen sim, akit hagytam meghalni. Egyszerűen nem kedveltem.
Az egész családról elmondható, hogy nem nagy kedvenceim, a szülők egyike sem kedves és a ikerlányaik Lilith és Angela sem éppen angyalok, de belőlük ahogy felnőttek, szerethető sim vált.
Nálam azóta Don éppen Lilith-be szerelmes és előfordulhat, hogy ennyi év után akár már gyereket is vállalna vele.:)

Dreamer család egy kedves, visszahúzódó család, egy apából és a fiából áll. Becsületes, szerény körülmények között élnek szép csendesen.
Az apa, Darren festőművész és titokban Don menyasszonyába szerelmes Cassandra Goth-ba. Dirk, akinek meghalt az édesanyja, a tanulásba menekült, így egy szorgalmas fiú lett belőle. Beleszeretett a visszahúzódó és testvérével folyton civakodó Lilith Pleasant-ba.

Goth család áll a történet középpontjában. A leggazdagabb simek a városban, a család tagjai az immár megöregedett Mortimer Goth, felnőtt lánya Cassandra és kisfia Alexander.
Bella eltűnését nehezen dolgozzák fel, Mortimer sosem jut teljesen túl rajta, de jól esik neki Dina és Nina érdeklődése.
Cassandra mindeközben próbálja befűzni Don Lothario-t, de a város agglegényét nem könnyű oltár elé cipelni.:)

A Goth család már The Sims 1-ben is szerepelt, de itt a készítők rejtélyesen eltűntették Bellát. Sok hónapig ment a találgatás a játékosok között, hogy mit kell csinálni, hogy visszatérjen.
A válasz az, hogy a játék készítői úgy oldották meg, hogy segítség nélkül ez ne valósulhasson meg. Ígérem, leírom pontosan hogyan lehet elővarázsolni Bellát a játékban.:)

Nagy kultusza van a Sims játékokban Bellának és a lámáknak, mint tudjuk és bár én személy szerint egyikük iránt érzett rajongásukat sem értem meg igazán, együtt tudok élni vele.:)

The Sims 1-ben is már Bella Goth (leánykori néven Bella Bachelor) volt az egyik legnépszerűbb Maxis által létrehozott sim. Akkor is ők voltak a legtehetősebb család; Bella férjével, Mortimerrel és kislányukkal, Cassandrával a Sim Lane 5. szám alatt éltek boldog és egyszerű életet.
A Goth család élete változott meg leginkább az első részhez képest, hiszen Bella kora megmaradt felnőtt, hiszen mióta elrabolták nem esett át korcsoport váltáson, míg férje megöregedett, lánya felnőtt lett és lett még egy közös gyerekük, Alexander.
The Sims 2 története szerint Bellát Don Lothario-nál látták utoljára és UFO-k rabolták el.
Mivel az alapjátékban tényleg előfordul, hogy távcsővel való csillaglesés közben rabolnak el simeket ez hihető történetnek tűnik. A játék készítői cselesen még arra is gondoltak, hogy mivel az elrabolt simeket az idegenek mindig visszaküldik, lehet hogy a repülő csészealj Strangetown-ban (Odaátban) esett le. Eköré történetet is építettek, tehát Strangetown-ban tényleg található egy lezuhant UFO és ott van egy Bella Goth nevű városi. Csakhogy ő egy másolat, nagyon hasonlít az eredetire, de mégsem az.
Az igazi Bella még mindig Pleasentview-ban (Szépkellemesben) van.
Könnyű megkülönböztetni például az alapján, hogy az igazi Bella rák horoszkopú, nem rendelkezik munkával, sem személyiségi jegyekkel, 28 nap múlva öregszik meg és románc életcélú.

Sok teória van Bella eltűnésével kapcsolatban. Például, hogy Don tüntette el, mert elutasította őt, ugyanis Don emlékei között szerepel, hogy Bella visszautasította a vele való ölelkezést.
De olyan elmélet is van, hogy Mortimer tüntette el Bellát, mert rajtakapta Don-nal, ami valószínű, mert Don-ra és Bellára is nagyon haragszik, illetve neki kellemes emlékként maradt meg Bella elrablása, ezenkívül sokan gyanúsnak tartják a mosolyát ahogy egy távcső mellett Bellára gondol.
Persze lehet, hogy tényleg elrabolták és nem hozták vissza, vagy csak egyszerűen elege lett Mortimerből és a féltékenykedéséből és elment otthonról.

Viszont sok kis segítséget is elrejtettek a játék készítői Bellával kapcsolatban. Például a hőlégballonban ott áll Bella egy férfivel.
De szerepel a tejes doboz oldalán is, ami egy amerikai szokás, hogy eltűnt személyeket tejes dobozon keresnek, merthogy tejet mindenki iszik, szerintük, mert én ugyan nem.:)
Segítség még az a kép, ami Don fotóalbumához tartozik, miszerint Bella kis távcsővel nézte az eget Don-nál, UFO elrablás pedig csak nagy távcsővel lehetséges.
A legutóbbi kiegészítőben pedig az új város közepén lévő nagy szoborral állítanak emléket Bellának.:)